Meals
11-12-2013 19:35

Kazakh specialties аrеmeat and sour-milk dishes: besbarmak (meat and noodles), kazy, karta, shuzhuk, zhal, zhaya (types of horsemeat sausage), baursaks (savory dоughnuts), kurt (аhard curd chess), kozhe (milk soup), irimshik (curds) and airan (ауоghurt drink).

Кazy is a common element on a dastarkhan, a table set for a festive meal. A smoked horse-meat sausage, is аparticularly popular delicacy.

Kumys - the national drink is made by fermenting raw unpasteurized mare's milk over the course of hours or days, often while stirring or churning. (The physical agitation has similarities to making butter). During the fermentation, lactobacilli bacteria acidify the milk, and yeasts turn it into a carbonated and mildly alcoholic drink.

Besbarmak - the national kazakh dish,the term Beshbarmak means "five fingers", because the dish is eaten with one's hands. The boiled meat is usually diced with knives, often mixed with boiled noodles, and garnished with parsley and coriander.

Kuurdak (offal stew) - is a Central Asian dish which may sound exotic and complicated but it is really easy to prepare. It basically involves sautéing meat, potato and onions. With so few ingredients the quality of the ingredients becomes particularly important. Red meat is more commonly used but there is no rule against using chicken! Sometimes Kuurdak is made with innards such as intestines.

Baursaks (savoury doughnuts) - are must-have food in every Kazakh family. Now, baursaks are not only cooked and eaten by the Kazakhs. Baursaks are served to tea, before main course, to mare’s milk (‘kumys’), to snacks, and to strong broth (‘sorpa’). It is both festive and everyday food liked by many, both young and old.

Кazy Кazy Kumys Kumys Kuurdak Besbarmak Besbarmak Baursaks Baursaks
Астана Павлодар

Астана - новое имя новой столицы Казахстана. Прежнее же название города - Акмола (ранее Акмолинск).

Есть несколько версий происхождения этого названия. Первая гласит, что город Акмола был назван в честь холма из известняка белого цвета. Вторая версия принадлежит византийскому автору Прокопиусу. Он писал в своих трудах, что гунны называли «мола» высокий холм или крепость. И третий вариант: Акмола всегда была главным центром ярмарок рогатого скота, известной изобилием и разнообразием мясомолочных продуктов (кумыс, айран, курт, шубат и т.д.). Следовательно, название города переводится как «белое святое место» или «белое изобилие».

В Казахской Советской энциклопедии написано, что «Акмола – это сооружение из белого камня, над четырехугольными стенами которого воздвигнут купол, напоминающий верхнюю часть юрты или половинку шара. Сверкающий на солнце купол был виден издалека, что и придавало особую красоту берегам реки Есиль». Поэтому название Акмола и стало названием этого края.

Cтепи Акмолы издревле были местом, где встречались различные культуры и цивилизации. В середине первого тысячелетия до н.э историк Геродот упоминал маршрут через Большую Степь (позже Великий Шелковый Путь), который пролегал именно здесь. Караванные пути способствовали расцвету торговли и кустарного промысла в городах, традиционно занятых животноводством и сельским хозяйством.

News
06
The closing ceremony of the 45th International Physics Olympiad, Astana, Kazakhstan
06
The opening ceremony of the 45th International Physics Olympiad, Astana, Kazakhstan
January
14
.